Tuesday, 31 October 2017

Petola Ular tumis belacan

Sayur ini dulu aku tak kenal. Orang Bangla yang perkenal sayur ni kat aku. Selalu aku tengok dia orang beli kat pasar borong. Kata mereka sedap. Aku pun cubalah masak. Kena pulak dengan selera aku. Sedap sayur ni cuma ianya tak popular di kalangan masyarakat kita. Kalau orang Bangla memang suka sangat makan sayur ini. 

Petola Ular
Kalau hampa nak pilih Petola Ular, pilihlah yang banyak warna hijaunya. Petola Ular yang banyak warna putih tandanya dah agak tua. Yang dah agak tua keras sedikit tapi masih boleh dimakan. Petola Ular yang muda lebih lembut. Bagi yang agak tua sedikit, bahagian dalamnya akan jadi lopong dan bijinya menjadi sedikit keras. 

Petola Ular yang telah dibuang kulitnya.
Gambar atas tu ialah Petola Ular yang telah siap di buang kulit dan telah di potong. Anak panah biru menunjukkan Petola Ular warna kulitnya hijau, masih muda belia. Anak panah merah tu pulak menunjukkan Petola Ular yang kulitnya banyak warna putih, agak tua sedikit. Yang muda, bahagian dalamnya ada isi manakala yang tua bahagian dalamnya kosong. Bahagian yang kosong tu ada biji. Kalau betul-betul tua, biji tu akan jadi keras dan boleh dibuat benih. Cara masak Petola Ular senang je. Hampa tumbuk kasar belacan sikit, bawang merah, bawang putih, cili merah setangkai dua dan cili api 5-6 tangkai macam gambar kat bawah ni;

Bawang merah, bawang putih, cili merah dan cili api tumbuk kasar.
Kalau hampa nak buh ikan bilis pun boleh. Aku suka buh udang. Buh la dalam 10-15 ekor macam tu. Buang kepala dan kulit, tinggalkan bahagian ekor. Tapi udang ni sebenarnya hampa nak buat mcm mana pun tak pa. Ikut la lagu mana pun janji boleh makan.....kan.

Cara aku, buang kepala dan kulit tapi tinggalkan ekornya.
Apa macam......nampak menyelerakan bukan?


Untuk resepi lengkap hampa boleh rujuk kat bawah ini;

Petola Ular tumis belacan

Bahan
2 biji Petola Ular saiz sedang
Udang segar kuantiti ikut suka
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Sedikit belacan (sebesar kuku ibu jari dah cukup)*
2 tangkai cili merah*
5 tangkai cili api (nak pedas tambah lagi)*
1 biji teluar ayam
2 sudu makan sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara
# Petola Ular buang kulit dan bersihkan.
# Bahan yang bertanda * tumbuk kasar.
# Udang buang kulit dan bersihkan.
# Panaskan minyak dalam kuali.
# Tumis bahan tumbuk sampai naik bau. Masukkan udang. Gaul rata.
# Tolak ketepi bahan tumis dan udang. Pecahkan telur dan goreng kat bahagian yang kosong setelah kita ketepikan bahan tumis dan udang tadi. Bagi telur mengeras sikit kemudian terus gaul semua bahan supaya telur hancur.
# Masukkan petola ular. Gaul rata dan tutup sekejap.
# Masukkan sos tiram. Air tak payah buh sebab sayur itu sendiri berair tapi kalau nak buh jugak pun boleh cuma buh sikit sahaja.
# Tunggu hingga petola ular agak empuk kemudian perasakan dengan garam dan gula. Biasanya sekejap je petola ular empuk.
# Bila dah cukup rasa dan empuknya matikanlah api dan masakan siap untuk dihidang.  

Okay tuan-tuan dan puan-puan selamat mencuba masakan sayur favorite Bangla.......hehe!!!

Friday, 6 October 2017

Keli berlada ku yang mantap....

Ini memang lauk kegemaran ku. Ada orang panggil ikan keli berlada. Kalau belah utara nun depa panggil keli masak cabai. Dulu masa zaman kanak-kanak, masak cabai memang aku biasa sangat dah. Ikan keli, ikan sepat dan ikan puyu selalunya dimasak cabai. Ikan haruan je yang tak selalu aku jumpa orang buat masak cabai. Dulu ikan haruan kurang bernilai. Ikan keli yang paling mahal. Diikuti oleh ikan sepat. Ikan puyu kalau menjala atau memukat tersangkut di jaring memang hangat hati pasal susah nak lepaskan dari jaring disebabkan oleh siripnya yang berduri melekat pada jaring. Itu cerita dulu. Zaman sekarang, dek perubahan masa dah menjadikan ikan haruan dan ikan puyu pulak yang lebih mahal daripada ikan keli. Itulah kan.....kita pun tak boleh jangka benda ni berlaku. 

Sebenarnya dah beberapa hari aku teringin nak makan lauk keli sambal ni. Selalunya kalau teringin nak makan apa pun biasanya aku akan masak sendiri. Yang mana aku boleh masaklah. Yang bestnya masak sendiri ialah rasa masakan boleh kita adjust ikut selera kita sendiri. Boleh adjust rasa masam, manis, masin.

Okaylah, cerita panjang penat pulak menaip. Mai tengok resepi keli sambal cincai cara aku kat bawah ni. Tapi mula-mula layan gambar dulu naaa....

Enak banget dimakan dengan nasi panas

Bahan-bahan
1kg ikan keli
5 tangkai cili merah*
2 tangkai cili hijau*
4 biji bawang kecil*
2 ulas bawang butih*
sedikit belacan*
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis dan menggoreng

Cara
Ikan keli siang dan bersihkan. Gaul dengan garam dan kunyit kemudian gorenglah dengan berhati-hati kut-kut meletup boleh la mengelak kena minyak panas....hehe. Dah siap goreng, letaklah dalam pinggan besar sikit supaya nanti senang nak siram sambal di atasnya.

Kisar kasar bahan yang bertanda *. Kalau hampa rajin tumbuklah guna lesung batu, lagi power kot.

Kemudian tumis bahan kisar dengan menggunakan sedikit minyak gorengan ikan keli tadi. Masa tumis ni hampa campaklah sekali asam gelugor.

Perasakan dengan garam dan gula bila bahan tumis dah masak.

Kalau ikan keli sikit bolehlah gaul sekali dengan sambal dalam kuali. Kalau tak muat, elok la tuangkan saja sambal atas ikan. Dah siap tu eloklah hampa pekena dengan nasi panas. Kena pulak ada sayur lemak labu kuning dan pucuk manis, hurmmm mak aii lagi la best. Favorite aku tu....