Friday, 10 November 2017

Stiker Islamik di cermin belakang kereta.

Contoh stiker yang berbentuk Islamik
Dah lama aku nak tulis pasal benda ni. Tentang pendapat aku berkaitan dengan stiker yang berbentuk Islamik di cermin belakang kereta. Ada pro dan kontranya jika tampal stiker yang sedemikian itu. Yang bagusnya ialah pemandu di belakang kita tahu kita orang Islam. Lagi, jika pemandu di belakang kita itu orang Islam, dengan membaca stiker yang ada pada cermin belakang kereta kita, dapat pula kita pahala kebaikan dari bacaan pemandu tersebut jika stiker kita berbentuk zikir contohnya. Ini juga salah satu cara berdakwah. 

Namun demikian ada juga kontranya. Orang yang menampal stiker berbentuk Islamik di cermin belakang kereta mereka kenalah jaga adab di jalan raya. Sebabnya mereka membawa imej Islam. Islam agama yang sempurna, cantik dan molek serba serbi. Mereka pun sepatutnya ada adap sopan yang sangat baik di jalan raya. Jangan potong barisan. Jangan langgar lampu merah. Jangan bawa perlahan di lorong kanan. Pastikan beri signal bila nak tukar lorong dan sebagainya. Pendek kata kena perfect semuanya. Kalau anda tak jaga adab di jalan raya yang dah tentu terima akibatnya ialah Islam. Perbuatan buruk anda di jalan raya akan dikaitkan dengan Islam sebabnya ialah kerana mereka melihat kepada stiker Islamik yang anda tampal di cermin belakang kereta anda.

Apa lagi jika stiker anda bertulis "Islam is the way of life" sebagai contohnya mana sesuai dengan perbuatan anda memotong barisan. Anda kata Islam is the way of life. Tak kanlah anda nak cakap perbuatan memtong barisan itu adalah way of life yang Islam ajar. Sebab itu pada pandangan saya, sesiap yang tampal stiker berbentuk Islamik kat cermin belakang kereta mereka maka jagalah adap kamu di jalanraya. Saya selalu nampak kereta yang ada stiker begini buat perkara yang tak cantik contohnya buang sampah melalui tingkap semasa kenderaan sedang bergerak, memotong barisan, memandu perlahan di lorong kanan. Kalau nak buat juga perkara tak cantik begitu eloklah jangan tampal stiker yang sedemikian rupa kat cermin belakang kereta. Elakkan diri kita dari memalukan Islam. Kepada mereka yang ada stiker yang sedemikian tetapi selalu menjaga adab di jalanraya kerana niat لله تعالى kita ucapkan syabas atas usaha dakwah anda. 

Wallahu’alam bisshawab.

Sunday, 5 November 2017

Kacang goreng rangup dan pedas perisa kari

Kacang goreng memang jadi kegemaran aku. Lebih-lebih lagi kalau aku buat sendiri. Sebabnya ialah kalau aku buat sendri, aku boleh adjust rasanya jadi macam rasa yang aku kehendaki. Nak manis boleh. Masin boleh. Pedas pun okay. Itulah kelebihan goreng kacang tanah sendiri. Biasanya kalau aku goreng kacang tanah 500 gram, paling lama boleh bertahan 3 hari sahaja. Lepas 3 hari balangnya kosonglah. Modal tak banyak mana pun. 500 gram kacang tanah baru lebih kurang RM4.00 ke RM4.50. Dengan bawang putih, ikan bilis dan lain-lain bahan jumlah keseluruhan modal tak lebih dari RM15.00. 

Pilih kacang tanah yang tak ada kulit. Rendam dalam air panas menggelegak dalam 5 minit lepas tu toskan.

Setelah ditoskan, perap dengan bahan kisar. Lagi lama lagi bagus biar bahan kisar meresap ke dalam kacang.

Dah siap. Campur dengan ikan bilis goreng dan bawang putih goreng.
Sebelum ini selalu jugak aku goreng kacang tapi untuk kali ini aku nak tambah beberapa bahan. Niat di hati nak bagi sedap lagilah....hehe. Kali ini aku tambah serbuk kari dan serbuk cili. Hasilnya memang sedap. Ada rasa pedas-pedas gitu. Kalau nak tahu macam mana rasanya hampa kenalah buat sendiri......hehe. Boleh makan sambil malas-malas tengok TV. Okay.......cerita panjang pun tak guna. Aku nak pi bawa teksi sat lagi. Sebelum aku mengayuh, aku nak turunkan resepi kacang goreng rangup dan pedas perisa kari daging kat sini.......manalah tau kot-kot hampa nak try :)

Bahan
500 gram kacang tanah yang telah dibuang kulit
50-100 gram ikan bilis (kalau saya akan cari yang gred elok sikit, goreng jadi garing, tak liat).
30 ulas bawang putih (15 ulas hiris dan 15 ulas kisar)
2 sudu makan kari daging
1 sudu makan serbuk cili
2 1/2 sudu makan gula
1 sudu makan garam

Cara
# Panaskan air hingga menggelegak. Matikan api dan rendamkan kacang tanah selama lebih kurang     5 minit.
# Ikan bilis buang perut, bersihkan dengan air kemudian toskan
# 15 ulas bawah putih hiris halus.
# Dalam blender masukkan 15 ulas bawang putih, serbuk kari daging, serbuk cili, gula dan garam. Buh air sikit kemudian blend hingga halus. 
# Perap bahan kisar bersama dengan kacang tanah selama 30 minit atau lebih. Aku biasa perap sejam supaya bahan perap dapat meresap sebati ke dalam kacang tanah untuk dapat rasa yang lebih power.
# Selesai perap gorenglah kacang dengan menggunakan api perlahan. Masa goreng ni kena selalu gaul supaya kacang masak sekata. Masa memasak lebih kurang 12 ke 15 minit shj. Dah siap goreng, toskan kacang tanah tersebut.
# Goreng pulak ikan bilis sampai garing. Kemudian goreng bawang putih yang dihiris tadi.
# Akhir sekali, satukan kacang tanah yang telah siap digoreng bersama dengan bilis goreng dan bawang putih goreng. Gaul semuanya bagi sebati. Simpan dalam balang kedap udara untuk tahan lama dan tak masuk angin.

Macam-macam jenis bawang.

Semalam ada seorang pembaca bertanya bawang merah jenis yang mana satu yang aku guna untuk masak mee goreng mamak (resepi kat sini http://pipsterian.blogspot.co.uk/2015/01/resepi-mee-goreng-mamak-yang-paling-best.html). Untuk lebih jelas, hari ini aku naikkan entri ni. Kita tengok gambar bawang kat bawah ini dulu;

Sebenarnya selain dari lima jenis yang utama ini, ada banyak lagi jenis bawang.
Biasanya bawang yang aku selalu guna untuk masak-memasak ialah yang nombor 2 tu (red onion). Red Onion yang ada di Malaysia biasanya diimport dari India, Pakistan dan China. Red Onion dari India dan Pakistan yang selalu menjadi pilihan pengguna manakala yang asal China kurang digunakan kecuali bila harga bawang naik melambung macam sekarang ini barulah pengguna beralih kepada Red Onion dari China. Red Onion ni pulak ada yang kecil dan yang besar. Pada aku sama ada yang besar atau yang kecil sama sahaja rasanya. Cuma kalau nak guna kuantiti yang banyak aku pilih yang besar sebab senang nak buang kulitnya. Kalau kuantiti nak guna banyak dan gunakan pulak bawang kecil alamatnya bermandikan air matalah kita masa mengupas kulitnya.....haha. Untuk masak mee goreng mamak aku guna sebiji yang kecil dah cukup. Nak guna yang besar pun boleh cuma jangan habiskan sebiji bawang untuk satu hidangan mee goreng. Ambil suku dah cukup.

Bawang nombor 1 dan nombor 3 tu aku jarang guna. Rasanya bukan jarang guna, tak pernah guna lebih tepat.......haha. Jarang jumpa kat kedai. Lain kali kalau aku pi kedai pemborong bawang aku nak tengok jenis bawang ni, macam mana rupanya yang real. 

Bawang nombor 4 biasa jumpa. Ini aku panggil Bawang Holland. Barangkali sebab diimport dari Holland kot atau juga bawang ini berasal dari Holland (macam asal pokok getah dari Brazil). Bawang jenis ini sesuai guna untuk masakan Thai. Sup tulang macam yang ini http://pipsterian.blogspot.co.uk/2015/03/sup-ekor-dan-sup-tulang-kedai-tomyam.html memang aku gunakan banyak Bawang Holland. Masakan kat kedai tomyam memang banyak guna bawang jenis ini.

Bawang nombor 5 ialah Shallot. Bawang ini kalau hampa guna untuk buat tumisan memang sedap terutamanya bila menumis untuk masak nasi beriani. Yang ni aku belajar dari sorang pakcik namanya aku panggil Pak Din tukang masak catering. Kebanyakan ilmu memasak aku nasab dari dialah....hehe terima kasih la Pak Din ye. Minta halal ilmu dunia akhirat. Kalau aku masak mee goreng mamak, tak ada bawang merah, bawang Shallot ni pun aku bantai juga. Lebih kurang je rasanya. Lagipun kuantiti sikit, tak memberikan kesan yang banyak terhadap keseluruhan rasa mee tersebut.