Tuesday, 31 March 2015

Sup ekor dan sup tulang restoran tomyam

Dalam entri terdahulu kat sini http://pipsterian.blogspot.com/2015/03/sup-ekor-dan-sup-tulang-kedai-tomyam.html aku cerita pasal sup ekor/sup tulang yang rasanya macam kat kedai tomyam. Alhamdulillah aku pun dah cuba dan rasanya memang sebiji macam yang kat restoran tomyam. Kali ini aku nak kongsikan resepi dengan kuantiti bahannya sekali. Sesiapa yang nak cuba resepi ini dengan sukacitanya dipersilakan.

Sup Ekor / Sup Tulang ala Restoran Tomyam
















Bahan Rebusan
1 kilo tulang/ekor dibasuh bersih
halia sebesar ibu jari
1/2 biji bawang holland potong kasar
4 ulas bawang putih diketuk
air secukupnya 

Satukan semua bahan di atas dalam periuk dan rebus tulang/ekor hingga dagingnya empuk. Bila dah empuk, keluarkan semua tulang/ekor dan air rebusan jangan dibuang. Bahan yang dinyatakan di atas tadi adalah untuk 1 kg tulang/ekor. Kalau di kedai tomyam beginilah cara mereka sediakan tulang/ekor serta air rebusan yang kemudiannya tulang/ekor apabila dah sejuk akan disimpan di dalam peti ais. Air rebusan pula akan dididihkan semula setiap kali kedai nak tutup untuk mengelakkan ia basi. Apabila ada pesanan dari pelanggan, mereka akan masak kemudianya satu persatu dengan mengambil 3-4 ketul tulang/ekor beserta dengan air rebusan tadi. Jadi, untuk dapatkan rasa sup yang sama macam yang kat kedai tomyam kita pun kena ikut cara mereka.

Bahan tumis (untuk semangkuk sup @ 1 hidangan)
1/4 biji bawang holland potong kasar
2 ulas bawang putih diketuk
2 inci celery potong ikut suka
1/2 biji tomato potong jadi 3 bahagian
5 tangkai cili api (tambah jika nak lebih pedas)
1 sudu teh serbuk sup
2 1/2 sudu teh gula
2 1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk perasa
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan minyak masak
3-4 ketul tulang/ekor yang telah direbus tadi
3/4 (tiga suku) mangkuk air rebusan
air perahan dari 1/3 biji limau nipis atau 1 biji limau kasturi. Adjust ikut kemasaman yang anda suka
bawang goreng dan daun sup untuk hiasan

Cara
Panaskan minyak dalam kuali (Tak perlu tunggu hingga panas sangat). Masukkan bawang putih. Kacau seketika kemudian masukkan bawang holland diikuti oleh cili api.
Masukkan celery dan tomato. Kacau rata kemudian masukkan air rebusan dan tulang/ekor. Masukkan serbuk sup. Kacau lagi. Biar menggelegak.
Masukkan gula, garam, sos tiram dan serbuk perasa. Gaul rata kemudian masukkan perahan limau.
Rasa dulu dan boleh tambah apa yang kurang ikut selera anda kemudian matikan api.
Tuang dalam mangkuk dan tabur dengan hirisan daun sup serta bawang goreng.

*Untuk makluman, sudu teh yang yang saya maksudkan ialah sudu teh yang sebesar sudu kecil warna putih yang kita dapat bila makan coleslow dan kentang putar kat KFC. Sudu teh yang biasa kita guna kat rumah tu agak besar. Kalau anda guna sudu teh yang biasa kita guna kat rumah tu sila kurangkan sedikit kuantiti bahan yang berkaitan.

Wednesday, 18 March 2015

Sup ekor dan sup tulang restoran tomyam.

Lama betul aku tak update blog ni. Sedangkan air ada pasang surutnya inikan pula mood aku...haha. Itulah namanya blog tenggelam timbul. Bila rasa nak menulis, aku tulis. Bila tak ada mood nak menulis aku mendiamkan dirilah. Hari ni aku nak bercerita pasal resepi sup yang ala kedai tomyam tu. Dah lama aku cari resepi sup macam tu tapi tak ada rezeki nak jumpa. Semalam aku ada terjumpa dengan dua mamat dari selatan Siam. Aku sembang-sembang dengan dia orang. Tanya kerja apa. Kedua-duanya kerja sebagai tukang masak kedai tomyam. Peh....pucuk dicita ulam mendatang. Aku pun apa lagi, mulalah korek resepi. Sebab jumpa pun sekejap saja jadi aku hanya sempat tanya resepi sup ekor/tulang sahaja. Tapi dia orang menjemput aku ke restoran dia orang jika aku nak belajar masak. Pasti aku akan pergi satu hari nanti. Dia orang ni tak kedekut ilmu jadi resepinya dia orang turunkan kepada aku. Mudah-mudahan dia orang mendapat manafaat daripada ilmu yang diturunkan tersebut.

Dia orang cerita lebih kurang saja. Kepada sesiapa yang nak cuba, kuantiti bahan-bahannya agak-agak sendirilah ye. Aku belum cuba lagi sebab tu kuantiti bahannya aku tak dapat nak bagi dengan tepat. Kalau aku dah cuba nanti aku akan masukkan entri yang baru dengan kuantiti bahan yang tepat. Okay, ilmu yang dia orang bai kat aku tu aku nak panjangkan kepada pembaca. Mula-mula rebus tulang atau ekor dengan dimasukkan sekali halia, bawang besar dan bawang putih. Bila dah lembut asingkan tulang/ekor dengan air rebusan. Air rebusan jangan buang. 

Kemudian panaskan satu atau dua sudu makan minyak masak dalam kuali dan masukkan bawang putih yang di ketuk, cili api yang diketuk, lebih kurang 5-6 butir lada hitam, batang saleri dan tomato. Masukkan air rebusan tadi sebanyak lebih kurang tiga suku mangkuk. Kalau kurang nanti boleh tambah lagi. Kemudian masukkan 3-4 ketul tulang/ekor. Masukkan pula serbuk sup. Agak-agaklah banyak mana nak. Kalau nak keruh kuahnya lebihkan serbuk sup. Perasakan dengan 2 1/2 sudu teh gula dan 2 1/2 sudu teh garam. Masukkan juga serbuk perasa 1 sudu teh dan sos tiram 1/2 sudu makan. Akhir sekali perahkan limau nipis ke dalam sup. Kuantitinya bergantung kepada kemasaman sup yang anda kehendaki. Dah siap.

Macam itulah caranya yang diajarkan kepada aku. Senang dan mudah. Selama ni punyalah susah aku cuba tak dapat-dapat jugak rasa sup yang macam kedai tomyam punya. Siap masukkan sos ikan lagi tu. Rupanya resepi yang betul mana ada sos ikan. Patutlah yang aku duk buat sup selama ni rasa dia kurang sikit...haha.

*bahan serta kuantiti yang tepat boleh rujuk entri yang baru di sini  http://pipsterian.blogspot.com/2015_03_01_archive.html